Bine ati venit la primul ghid pentru incepatori, ideea este aceea de a incerca si de a ajuta nou-venitii in lumea pescuitului sportiv, sa-si formeze competentele si mentalitatea necesara pentru a prinde crap in mod consecvent. Daca sunteti vreodata de parere ca ati fi putut prinde mai mult crap decat de obicei, atunci cititi in continuare! Vom imparti acest articol, in cinci parti: Ce face un pescar de crap sa aiba succes? momitori, plantatoare, momeala, abordari si tehnici, precum si exemple de aplicare.
Ce face un pescar de crap sa aiba succes?
Pentru inceput, este bine de stiut faptul ca nu exista nici o momeala minune care sa atraga fiecare peste, nici o metoda individuala care sa functioneze de fiecare data, si nici un plan ideal care sa va ajute. Cheia pescuitului sportiv la crap este aceea de a face correct toate lucrurile marunte; daca faci toate acestea, in mod regulat, poti deveni un pescar de crap decent.
Intotdeauna lucrurile marunte trebuiesc facute corect
In termeni simpli, o pereche de bete si niste momeala scumpa nu face un pescar de crap, este nevoie de o perioada lunga de timp pentru a afla toate abilitatile importante si chiar si atunci când veti face toate acestea corect, puteti sa nu aveti succes. Sunt pescar de crap de multi ani, si tot nu prind de fiecare data cand merg la pescuit.
Suna ciudat, dar atunci cand esti la pescuit, principiul este acela de “a gandi ca un peste”. Facandu-ti o imagine a habitatului subacvatic, iti poti face cateva pareri (bazandu-te pe experienta), care te vor ajuta sa gasesti locurile bune pentru a prinde pestele.
” Gandeste ca un peste ! ” Daca ai fi un crap, unde ai sta?
Acelor presupuneri trebuie sa adaugi urmatoarele efecte ale conditiilor curente: soare, ploaie, vant si temperatura, au toate rolul lor. Apoi, va trebui sa iei in considerare efectele presiunii atmosferice, pescuitului sportiv curent si recent, momentul anului, momentul zilei, vremea, si orice altceva ce ar putea avea un efect asupra modului in care se comporta pestii, atunci cand esti la pescuit. Poti lua in considerare si un solunar care de foarte multe ori ajuta.
Acum, trebuie sa lucrezi la momeala perfecta pentru a prinde crapul.
Sunt mult mai multe momeli decat boilesurile pentru a avea success la pescuit!
Carnuri, nuci, porumb, boabe, paine, viermi, rame, mamaliga… lista este infinita.
Cand una din momelile de mai sus sunt folosite la momentul potrivit va avea acelasi success ca si boilesul.
Abordarea corecta este cheia, nu doar aranjarea unditelor si lansetelor atunci cand ai ajuns la balta, ci cum iti dezvolti planul. Intotdeauna, un pescar de crap trebuie sa aiba o strategie – un plan de actiune. In acest fel poti vedea daca ai avut sau nu success. Chiar daca nu ai avut success, asta nu inseamna un esec, ai acumulat mai multa experienta in prinderea crapului. Atat timp cat poti invata ceva din aceasta experienta, asta este!
Pregatiti-va abordarea
Din nou, este important sa fii deschis la minte, despre ceea ce constituie o metoda eficienta. Ideea este ca trebuie sa te decizi despre ce fel de pescar de crap vrei sa fi.
Sunt multi cei care cred ca singurul mod de a prinde crapul este sa stai sa astepti zile in sir. Asta nu inseamna ca trebuie sa schimbi metoda la fiecare doua minute, dar daca vrei sa ai rezultate bune, uneori trebuie sa schimbi ceva.
Asta nu inseamna ca trebuie sa te gandesti doar la crap si nimic altceva. Ideea este ca daca vrei sa prinzi crap, in mod constant, atunci trebuie sa depui mult efort. De multe ori, norocul isi are rolul lui, dar acest noroc ti-l faci singur.
Pentru a avea o captura impresionana, trebuie depus mult efort.
Este usor sa vorbesti despre asta; abordarea corecta, momeala potrivita si tactici sau tehnici de pescuit, dar cel mai important este sa sti sa aplici tot ce ai invatat pana acum din viata de zi cu zi.cele mai bune planuri nu merg intotdeauna instant, uneori e nevoie de mai mult timp, poate chiar un sezon intreg.dar, daca continui sa lucrezi metodic, rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Problema pescarilor de crap incepatori este aceea ca vor rezultate imediat, deoarece urmeaza si aplica modurile si metodele citite in carti, reviste, iar cand aceastea nu apar repede, acestia presupun ca fac ceva gresit. In multe cazuri, pescuitul de crap este un joc al asteptarii.
Este foarte usor sa pui momeala in carlig, dar nu uita ca fiecare apa e diferita, ce merge bine intr-un loc nu este obligatoriu sa mearga si in altul.
Asa cum am explicat anterior, la pescuitul de crap este vorba de o multime de lucruri facute corect. Este vorba despre a acumula o multime de mici informatii din fiecare sesiune de pescuit, si apoi punandu-le cap la cap pentru a iti forma o strategie pentru urmatorul sezon de pescuit. Partea cea mai dificila este sa sti de unde sa culegi toate aceste informatii si sa te decizi asupra cum sa le folosesti cel mai bine, facandu-ti un plan.
Un plan rau este mai bun decat a avea niciunul, adica avand un plan rau, macar iti poti face o parere, deoarece poti identifica unde au fost probleme pentru a le remedia pe viitor.
Nu este un proces usor si nici o abilitate care va veni peste noapte, dar daca incepi sa aplici logica acum, te vei simti repede beneficiul si lungul drum nu ti va mai parea atât de descurajator. Pescuitul la crap este ceva ce vei invata in continuu – cu fiecare partida de pescuit vei invata ceva nou, si cu cat mergi mai des la pescuit, cu atat poti acumula mai multa experienta.
Sunt multe aspecte diferite in ceea ce priveste pescuitul la crap. Intai trebuie sa cunosti cum conditiile climatice si presiunea atmosferica afecteaza comportamentul crapului.
Acesta este, probabil, cel mai important aspect al pescuitului la crap– sa sti unde sa gasesti pestii!
Deci, de unde sa incepem? Ei bine, mai intai, trebuie sa intelegem putin mai multe despre crap. Suna ciudat, dar daca vrei sa ai o captura consistenta, trebuie sa gandesti ca pestii pe care incerci sa-i prinzi. Multi cred ca daca plimbi putin momeala prin apa, gata l-ai prins! De fapt, crapul este un peste inteligent, cu un creier destul de dezvoltat, impartit in amintiri pe termen scurt si lung. In fiecare zi “de munca”, acesta se bazeaza pe partea cu amintirile pe termen lung.
Practic, am observat acest lucru prin faptul ca un crap ia multe amintiri pe termen scurt, care dupa conditionare (acelasi lucru repetandu-se la nesfarsit), devin amintiri pe termen lung. Intrebarea este: cum putem folosi acest lucru in avantajul nostru? Ei bine, v-ati intrebat vreaodata de ce aruncam nada de fiecare data inainte de a pescui? este exact acelasi lucru, furnizandu-i mancare, „pe gratis”, fara niciun pericol (ex. Momeala care nu e pusa in carlig), crapul va trimite catre creier amintirile pe termen scurt cum ca nu exista niciun pericol in zona respectiva, pana cand, pana la urma, va fi conditionat de sursa de mancare constanta dar riscanta.
In cazul pescuitului prin plantare, trebuie sa intelegi faptul ca, crapul se poate intretine singur. Asta nu inseamna ca va manca tot ce se afla in fata lui. Poti avea cele mai bune momeli, daca pestele nu vrea sa le manance nu le va manca. Nu depinde de tine, ci de crap!
Aici, cheia este observarea! Incearca sa intelegi habitatul unde traieste crapul, si te afli pe drumul cel bun pentru a-l prinde. Ideea este ca trebuie sa te indetifici putin cu locul unde vrei sa prinzi peste. Odata ce ai localizat locul pe care-l crezi tu ca este potrivit pentru pescuit, e timpul sa te apuci de treaba!
Se intampla des ca informatiile culese pana acum, de-a lungul timpului, sa scoata la iveala cele mai bune locuri si perioade pentru pescuit.
Din nou, pescuitul la crap inseamna sa te folosesti de toate acele informatii de care dispui.
Fir intins !