Articole

Rama

Rama este o momeala cu multe avantaje, cu rezultate bune si, nu in ultimul rand, usor de procurat. Poate ca multi dintre voi veti spune ca nu se poate scrie nimic nou despre rama (care ramane momeala copiilor la pescuit) dar sper ca totodata multi dintre voi veti gasi informatii utile, sau cel putin noi, in acest articol. Dupa cateva ploi zdravane de primavara si de vara apar uriasele rame prin gradina (chiar si in jurul blocului), o momeala pe langa care nu merita sa trecem neatenti deoarece apele crescute de dupa aceste ploi spala cu sutele dintre acestea ajungand o hrana ideala pentru pesti si in primul rand pentru pestii mari. Probabil ca ati observat ca in apele tulburi viermisorii devin catusi de putin interesanti iar ramele dau randament mult mai mare. Ramele pot fi separate in trei categorii, rame negre de namol ( despre care vom vorbi prea putin in acest articol fiind destul de greu de procurat), clasicele rame de pamant, respectiv sprintenele rame de gunoi.

Ramele de pamant au, in medie, o lungime cuprinsa intre 6 si 10 cm, le putem procura din gradini orele ideale pentru culegerea lor fiind orele de seara, cand, cu ajutorul unei lanterne, putem procura multe rame intr-un timp scurt. Atentie insa la puterea lanternei, deoarece ramele pot dispare surprinzator de repede din raza unei lanterne puternice. Pamantul din care ati scos rama este si materialul bun pentru a le depozita, dar parerea mea este ca in acest pamant se pastreaza greu, dupa cateva zile poate deveni mucos, formand bulgari.

Putem scapa de stratul de mucus de pe suprafata ramelor daca le depozitam in iarba umeda, combinata cu muschi de pamant proaspat, stropind aceasta combinatie, la 2-3 zile, de preferinta, cu apa de ploaie. Daca vrem sa le depozitam pe termen mai lung, trebuie sa le si hranim, iar hrana preferata, celuloza, o obtinem foarte usor rupand in bucatele un cofraj de oua, bucatile le pastram cateva ore in apa statuta apoi le punem in cutia cu rame. Ramele tinute in iarba si muschi vor avea o piele curata si mult mai rezistenta decat cele tinute in pamant. Ramele de gunoi sunt ceva mai greu de obtinut si se comporta cu totul diferit fata de ramele de pamant. Sanse bune sa le gasim avem daca trecem prin vreun sat, in drum spre locul de pescuit, unde cu siguranta il putem ruga pe un localnic sa ne lase 10 minute la balegarul din spatele curtii, unde vom cauta bineinteles in balegarul mai vechi, nu in cel proaspat. Exista doua specii diferite de rame de gunoi, unele cresc la pana la dimensiuni de 10 – 13 cm, sunt rosii, au dungi galbene pe pielea mult mai sensibila decat cea a ramei de pamant. Cand le intepam, elibereaza o zeama galbena, cu un miros neplacut, dar neplacut numai pentru noi, pentru ca este o adevarata delicatesa pentru pesti.

Poate ca e momentul sa vorbesc si despre nadirea cu rame, nu va speriati nu e nevoie de cantitati industriale, pentru o nadire eficienta. Va recomand o nada simpla, fara arome puternice de fructe (PROFI MIX special caras) adaugati 50% pamant (atentie sa nu fie foarte nisipos) si cantitatea de 30 – 40 de rame. Amestecul de nada si pamant (500 – 500g) il vom pune intr-un vas, apoi vom taia bucatele de 1 – 2 cm de rame de-asupra vasului fiindca avem nevoie de fiecare bucatica. Exista foarfeci speciale, cu 3 lame paralele, cu care aceasta activitate devine mult mai rapida. Aroma cu care mai putem imbogati acest amestec irezistibil este cea de scoica ( incercati aromele lichide Profi), dar atentie la cantitate, cateva picaturi fiind suficiente. Revenind la pastrarea ramelor pe un timp mai lung trebuie sa amintim ca nivelul de umezeala este cel mai important lucru in cutia sau lada cu rame. Este indicat sa folosim un pulverizator pentru stropirea compostului si ideala apa este apa de ploaie, bineinteles daca ne sta la dispozitie, dar apa „grea” de la robinet ne poate creea probleme in „crescatoria” improvizata. O putem numi crescatorie pentru ca o lada populata cu rame inca din luna aprilie, acordandu-le ingrijirea si hrana necesara, ne va asigura cantitatile necesare pentru tot sezonul, recoltarea putand incepe in lunile iulie – august.

Metodele prin care se pune rama in carlig difera la fiecare metoda de pescuit. Carigele uriase 6/0 – 1/0, echipate cu un buchet cu rame, eventual combinatie de rame cu lipitori, sunt ideale pentru un pescuit la somn sau la somotei. Vom folosi mai multe rame de pamant, (eventual rame de gunoi si rame de pamant in cazuri exceptionale ) pentru crap, mreana, clean, in general pentru speciile cu gura mai mare, cu carlige nr. 2 – 6. Pentru a creste pofta de mancare a carasului si a platicii, la locul nadit, cu nada mai sus descrisa, folosim carlige de 6 – 12 pe care putem pune si o boaba de porumb sau chiar si viermusi. Un truc foarte eficient la aceasta metoda, este ciupirea unei bucati de 2 mm din coada ramei puse in carlig obtinand o miscare violenta in carlig si totodata lichidul care se va elibera astfel va avea un efect foarte bun, carligul nostru fiind gasit cu siguranta. Carligele folosite pentru rame sunt cele cu tija mai lunga, fara cioc de papagal in forme mai putin rotunjite (de exemplu Erson 4454). Nu este recomandat sa intepam rama in prea multe locuri pentru ca in loc de a obtine o eliberare mare de atractanti, vom avea o bucata de carne nemiscata in carlig, prea putin atragatoare iar dupa cateva lanseuri, absolut ineficienta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.