Mare majoritate a pescarilor ce prefer pescuitul cirpinidelor de talie mica cunosc deja efectele miraculoase pe care le au semintele de canepa cand sunt folosite ca atare sau sunt adaugate in compozitia materialului de nadire.
Cu toate ca foarte putini le folosesc in carlig semintele de canepa sunt adevarate delicii pentru babusca. Rezultatele sunt semnificative chiar daca prepararea si pregatirea semintelor pentru pescuit necesita putina atentie si un mic efort.
Gustul cat si aroma foarte puternica pe care o raspandeste in apa semintele de canepa prajite si macinate fac ca cirprinidele in special babusca reactioneza imediat.
O explicatie ar fi aceea ca aceste seminte seamana cu minusculii melcisori care traiesc pe fundul apei si care joaca un rol foarte important in hrana babustei.
Semintele de canepa puse la incoltit se considera ca sunt mai atragatoare. Atunci cind pescuim cu seminte de cinepa, este indicat sa fixam in carlig doar boabele cele mai „rasarite”, cu celelalte nadind succesiv, pentru a putea tine in loc bancul de pesti o perioada cat mai indelungata. Pentru incoltire, semintele nu trebuie lasate in apa mai mult de trei zile. Nu trebuie sa renuntam la o partida de pescuit cu seminte de cinepa nici atunci cind mai avem doar o ora, doua la dispozitie pina sa ajungem pe malul apei. in aceasta situatie, recomand o fierbere rapida a semintelor proaspete, timp de 30 de minute.
Fierte sau lasate „la apa”
Pentru o astfel de operatiune, boabele de canepa trebuie spalate si, pina ce ,apa da in clocot, flacara trebuie sa fie puternica. Apoi, le lasam la fiert la foc mic. Dupa 15 minute, semintele incep sa se desfaca usor. Scoatem semintele si le punem sub un jet de apa de rece, pentru a se inmuia mai mult. Dintre acestea, vom folosi in carlig cele mai mari boabe. Restul semintelor le vom folosi la nadire, acestea devenind in urma fierberii mult mai moi decat cele din carlig, iar boabele „incoltite”, cu puncte albe mai mari, sint cu atat mai atragatoare pentru pesti. Daca aruncam cateva cubulete de zahar in apa clocotinda, semintele vor fi mai lucioase si vor avea o aroma mai pronuntata. Sa nu aruncam niciodata apa in care am fiert semintele, aceasta putind fi folosita la amestecarea materialelor din compozitia materialului de nadire. Este foarte eficienta acea nadire de apel, prin care aruncam nada in locul in care intentionam sa pescuim.
Reteta nada:
Reteta care este folosita tot mai des necesita urmatoarele componente pentru 5 kilograme de nada:
2 kilograme de de porumb,
1 kilogram faina alba de grau,
0.5 kilograme de seminte de cinepa macinate,
1 kilogram miez de paine.
Pentru cei mai pretentiosi, recomand adaugarea a jumatate de kilogram de biscuiti macinati.
Materialele prezentate mai sus trebuie amestecate „la sec” si apoi adaugata apa in care am fiert semintele de cinepa. Multi dintre pescari obisnuiesc sa amestece in nada si citiva pumni de viermusi sau larve de libelula. In tim¬pul pescuitului, vom arunca doar cu semintele de cinepa fierte. Cel mai indicat este sa folosim o prastie mica. O folosinta indelungata a acestui intrument util va va deprinde cu o precizie de aruncare care-i va uimi pe colegii dumneavoastra. Boabele de nadire ar fi bine sa le aduceti pe malul apei intr-un termos si intr-o punga de plastic. Semintele din termos sint foarte moi, pe cind cele din punga de plastic trebuie sa reziste in carlig. Sint boabele pe care le-ati separat in prealabil in tim¬pul fierberii si le-am pus sub un jet de apa rece.
Echipament de finete – pescuit de finete
In ciuda dimensiunilor mici ale bobului de cinepa, vom folosi carlige de dimensiuni relativ mari pentru acest gen de pescuit: numerele 14 si 16. Pe carligele de dimensiuni mai mici nu vom putea fixa bobul de cinepa in asa fel incat sa reziste la o muscatura. Modelele cu tija mai lunga sint cele mai indicate, pentru ca sint mult mai usor de minuit cu minusculele seminte. Varful carligului trebuie introdus in bobul de cinepa in locul in care a incoltit saminta. Pe cat posibil, virful carligului trebuie sa iasa din bobul de cinepa in polul opus al crapaturii semintei, pentru ca muscatura pestelui nu este intotdeauna destul de putemica pentru a sparge coaja bobului. Un truc foarte eficient este largirea crapaturii, prin stringerea bobului cu unghia, usurind astfel introducerea carligului. Se introduce obligatoriu un singur bob de canepa in carlig. Experimentele cu cate doua seminte nu au rezultate, decat in cazuri exceptionale.
Cei care vor incerca pescuitul folosind semintele de cinepa vor fi dezamagiti la inceput, datorita dificultatii de a fixa bobul in carlig. Ca orice lucru de finete, si acesta se va deprinde in timp. Veti avea cateva tentative nereusite pina sa reusiti sa pastrati bobul in carlig. Cum pescuitul cu seminte de cinepa se adreseaza exclusiv babustei, in general nu e nevoie de o lanseta dotata cu o mulineta. Se recomanda folosirea vergilor lungi, chiar a rubesienelor cu actiune de varf, care sa reactioneze foarte rapid la o muscatura energica a babustei. Linia trebuie sa fie una dintre cele mai fine, de cel mult 0.12 mm, dar grosimea ideala este de 0.10 mm, pentru cazul in care pescuim pe o apa cu multiple obstacole si, de ce nu, pentru o babusca-record. Echilibrarea plutei, care trebuie sa fie cat mai usoara, se face in mod obligatoriu cu un sir de alice care trebuie sa se scufunde in mod asemanator cu semintele cu care nadim, in scopul unei „camuflari” mai eficiente a procedeului. Forfacul nu trebuie sa depaseasca 20 – 25 de centimetri, fiindca atunci cind sesizam muscatura, pestii au si furat momeala.