Fara indoiala, scopexul este una dintre cele mai folosite arome pentru pescuitul la crap. Toate companiile mari au pe linia de productie aceasta aroma. Ceea ce face scopexul sa fie atat de popular si in acelasi timp, foarte eficient, este capacitatea sa de a fuziona cu aproape orice alta aroma sau ingredient. Scopexul da rezultate foarte bune pe orice suprafata de apa, in special pe cele salbatice, unde pestele nu este obisnuit cu boiliesul, aroma atragandu-l ca un magnet.
Spre deosebire de alte arome, care arata cat se poate de clar, fie ca au la baza un extract de fructe, fie ca le imita, scopexul are o notorietate foarte mare tocmai pentru faptul ca nu indica fara echivoc o aroma sau alta. Unul dintre ingredientele principale este diacetyl-ul, care este un produs secundar al procesului de fermentatie. Acest compus chimic apare sub forma naturala in special in bauturile alcoolice si este adaugat si la unele mancaruri, pentru a da o aroma untoasa. De fapt, acest diacetyl este cel care da untului aroma specifica si pare-se, este irezistibil pentru crap.
Nimeni nu stie de ce aceasta aroma a capatat un asemenea nume. La fel ca in oricare alt caz de confuzie, exista multe interpretari. Una este aceea de care vorbeam mai sus, care spune ca fructele, dupa ce ajung la maturitate, intra intr-un proces de fermentatie si elimina asa-numitii esteri volatili, compusi chimici care au un efect atractant major. O alta teorie spune ca ingredientele sunt secrete, alta sustine o combinatie de unt si frisca, s.a.m.d.
Cert este ca scopexul este o aroma ideala pentru pescuitul la crap si care a dat rezultate excelente de-a lungul timpului. Multi militeaza pentru o combinatie dintre scopex si o aroma de crustacee si peste. Dar fiind o aroma cu esenta fructata la baza, cel mai bine este sa o folosim impreuna cu alte arome de fructe, ba chiar si cu cele condimentate. Fiind o aroma recunoscuta intre pescarii de crapi, se poate folosi atat pentru partide scurte, in care dozajul este mai mare, cat si pentru cele lungi, unde dozajul este mai mic, dar astfel pestele mare este mai atras, scopexul fiind folosit pe perioade mai lungi, in timpul nadirii.
Cel mai bine este, tousi, sa aplicam si aici principiul moderatiei, si sa folosim un dozaj de 5-10ml pe kg de mix.
In Romania se gasesc foarte multe tipuri de scopex, de la producatori de top.Si, asa cum am spus, fiind o aroma ce se impaca bine aproape cu oricare alta, le recomand pe toate.