Ce este PVA-ul ?
Unul dintre cele mai folosite metode de nadire la crap este PVA-ul, un saculet umplut cu diferite substante si particule atractante. Retetele sunt nelimitate si tin in totalitate de imaginatia fiecaruia. Exista totusi un singur lucru pe care trebuie sa-l avem in vedere. E absolut necesar ca momeala pe care o avem in carlig sa se afle si in saculet.
PVA este un acronim de la englezescul Poly Vinyl Alcohol. Adica o substanta solubila, asezata in mai multe straturi, in diferite forme. Dupa cateva minute de stat in apa, saculetul se dizolva si lasa nada exact in jurul carligului; caracteristica esentiala a acestui tip de nada. De asemenea, PVA-ul este responsabil pentru capturi record, de peste 25 de kg.
Avand o greutate destul de mare, poate fi lansat destul de departe, acolo unde pestii sunt obisnuiti doar cu bucati mari, de acelasi fel, dar si cu boiliesul.
Metoda poate fi un pic solicitanta dar, odata stapanita, nu are cum sa dea gres. Poate deveni frustrant la un moment dat, mai ales atunci cand saculetii se dizolva, vremea nu e chiar prietenoasa, iar noi trebuie sa preparam neincetat tot felul de retete de umplut PVA-uri. Dar va spun sigur, si cunoscatorii pot sa confirme; merita!
Tipuri de PVA
In primul rand, avem nevoie de saculeti de calitate. Dar asta nu inseamna ca sunt si scumpi. Se discuta pe forumuri, atat din Romania, cat si din strainatate, de faptul ca saculetii scumpi nu prea isi fac treaba, rupandu-se si agatandu-se in timpul lansarii, daca nu inainte de ea. Eu nu pot recomanda un tip sau altul si sustin ca cel mai bine este folosim o gama cat mai larga si astfel ne putem axa pe un anumit tip de PVA. Pentru o prezentare cat se poate de buna, mai avem nevoie si de agrafa, foarfece si banda adeziva speciala. Inainte sa preparam compozitia trebuie sa ne asiguram ca momeala este foarte uscata, pentru ca procesul de solubilizare sa nu inceapa prea devreme.
Cum umplem un PVA
Prima data umplem o treime din saculet cu particule nesolubile(seminte, porumb, etc.). Apoi umplem cu boiliesuri sparte, pentru ca aroma acestora sa se raspandeasca mai repede. Dupa aceasta, introducem momeala cu carlig in interiorul saculetului, in asa fel incat sa nu se agate. In ultima etapa, umplem saculetul cu alt tip de nada, si daca se poate, inconjurand carligul cat se poate de mult, dar lasand o bucata de saculet pentru a-l putea lega. Nu trebuie sa inghesuim momeala, dar nici s-o lasam sa se plimbe in PVA; cea mai buna este calea de mijloc, pentru a nu ne trezi ca toata nada a sarit pe drum.
Repet, toate aceste particule trebuie sa fie uscate.
Cum legam PVA-ul
Dupa ce am terminat procesul de mai sus, urmeaza sa legam PVA-ul. Primul pas este sa rasucim cat putem de tare capatul ramas nelegat. Dupa aceasta, cel mai bine este sa il legam cu o banda adeziva speciala pentru PVA. Se gaseste in orice magazin cu articole de pescuit. Aceasta este indicate deoarece nu permite alunecarea sau dezlipirea. Excesul poate fi taiat, dar recomandata este sa-l lipim si pe acesta. Acum, sa nu uitam sa facem niste gauri in saculet, pentru ca acesta sa inceapa sa se scufunde indata ce a atins suprafata apei. Dar acest pas poate fi omis daca fundul apei este plin de vegetatie. Sacul oricum se va scufunda, dar va dura mai mult timp pana se va dizolva, mai ales in apa rece.
Deci avem urmatorii pasi importanti de retinut:
- PVA-ul trebuie preparat intr-un mediu cat se poate de uscat, asadar prosopul devine si de aceasta data, indispensabil;
- Saculetii trebuie tinuti departe de umezeala;
- Pregatiti-va cativa saculeti de acasa, pentru a nu pierde timpul pe balta, dar nu cu mult timp, deoarece aroma se va pierde destul de repede;
- Nu inghesuiti momeala prea mult, pentru ca apa sa intre mai repede si astfel, PVA-ul sa se solubilizeze mai repede;
- Boiliesurile din compozitie trebuie sparte, si nu taiate, in bucati mici, pentru a nu se putea agata in carlig;
- Cand folosim saci solizi, trebuie neaparat sa-i gaurim inainte de lansare, pentru a putea elimina eventualele bule de aer ramase inauntru;
- Este recomandat sa folosim o montura plutitoare pe suprafetele pline de vegetatie, pentru a avea o prezentare cat mai reusita.