Articole

Pot pestii sa simta mirosuri?

Ni se intampla de multe ori sa cumparam un vobler foarte frumos colorat sau cu cotatii foarte mari, fie din partea altor pescari, fie de la anumite emisiuni sau site-uri. De obicei, acestea sunt destul de scumpe, dar cel putin iti garanteaza oarecum succesul pe balta. Dar nu vi s-a intamplat niciodata sa vedeti cum un biban urmareste voblerul sau blinkerul minute intregi si cand sa-l inghita, ii intoarce coada si o apuca in partea opusa?

mirosuri pestiCand patesti asa ceva nu stii cum sa reactionezi. Ai auzit de la prieteni ca pestii pot simti mirosuri, dar nu credeai in totalitate. Acum parca lucrurile ies din ceata. Erai aproape sigur ca l-ai prins, si iata ca nici macar nu a tras. Ce s-a intamplat? Oare a simtit mirosul de pe mainile mele? Ce ar trebui sa fac? Sa ma dau cu diferite crème de maini, sa folosesc lotiune de protectie, sa-mi ung sculele cu diferite arome?

Un miros va calatori mult mai greu in apa decat in aer, dar in tot cazul, mirosul este un bun informator pentru orice peste. De fapt, multi pesti au 4 nari, doua in afara si doua in interior, dar acestea nu sunt folosite pentru a respira, ci doar pentru a detecta mirosurile.

Datorita acestei pozitionari a narilor, pestii au mereu acces catre noi mirosuri. Dar nu toti pestii au ceea ce se numeste gaura olfactiva, adica nara. Si la fel, nu toti pestii au un sistem de canale conectate pentru ca aerul sa intre sis a iasa din plamani. Asa cum am spus mai devreme, pestii nu pot respire prin intermediul narilor.

Multi pesti au niste cute acolo unde se afla narile, care pompeaza apa intr-un loc pe care il folosesc pentru a detecta mirosul. Aceste locuri au un numar foarte mare de celule foarte sensibile(la fel ca papilele gustative), care duc semnalul catre acel loc din creier care proceseaza doar mirosurile. Creierul are o parte distincta pentru a detecta gustul.

Pestii folosesc mirosul in moduri foarte diferite:

  • Pentru a recunoaste locuri din mediul de viata, de multe ori pe o perioada vasta de timp: de exemplu, somonii tin minte mirosul locului in care au fost nascuti;
  • Multi pesti se identifica reciproc prin intermediul mirosului;
  • Pestii folosesc mirosul pentru a transmite pericole. Plevusca elimina in apa un feromon specific, daca pielea le este lezata;
  • Multi pesti folosesc mirosul pentru a se reproduce, feromonii eliminate in apa de catre female declanseaza un comportament aparte pentru masculi;
  • Desigur, pestii folosesc mirosul pentru a gasi hrana.

Revenind la discutia initiala, pot bibanii sa simta mirosul voblerului? Studiile arata ca bibanii sunt manati in primul rand de elementul visual si apoi de miros. Cu toate ca mirosul nu este la fel de important, acesta nu este de neglijat. Simtul gustului la biban este foarte dezvoltat, acestuia fiindu-i dedicata o parte separate din creier, la fel ca in cazul mirosului. Tocmai acesta este factorul care face fiecare simt in parte sa fie foarte puternic.

Asa ca, de fiecare data cand simtim ca pestele scuipa voblerul, trebuie neaparat sa ne gandim la ce mirosuri introducem in apa.
Ar putea face diferenta intre success si nereusita.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.