Kit-ul pescarului incepator
Atunci cand pleci la pescuit o mare parte din urmatoarele ustensile ar trebui sa fie obligatoriu in dotarea unui pescar fie el amator sau semiprofesoinist.
- Un juvelnic, in cazul in care vei prinde pesti, ca sa ai in ce-l pune pentru al pastra viu si proaspat
- Un scaun pliant
- Cutii pentru rame, viermusi si alte nebunii
- Plute cat mai diversificate modele
- Plumbi, diferite dimensiuni si gramaje, atat pentru undita cat si pentru lanseta
- Carlige – ace, pentru a fi cat mai usoara si eficace folosirea lor ar fi bine daca ai veni cu ele legate deja
- Plioare
- Un cutit briceag
- O forfecuta sau un clestisor ghilotina (unghiera) ptr taiat nailonul
- Penseta – pentru a lua carligele mici din cutii sau pentru a scoate carligele din gura pestelui (pe care o sa-l prinzi)
- Un prosoop, indispensabil deoarece trebuie sa fii tot timpul curat si mult mai important sa ai mainile uscate
- Un cascator
- Un degajor
- Un minciog
- Varga
- Lansera
La undita
Vergile sunt de dimensiuni diferite de aceea ar trebui ca nailonul sau lungimia firului de pe plior sa fie in general mai mare pentru a avea de unde sa tai surplusul de fir. Ideal ar fi ca pentru fiecare plior facut in prealabil sa se scrie lungimea firului-nailonului si mici indicii cu privire la ce carlige si forface sa folosit.
Firul de nailon este indicat a fi mai mic decat lungimea batului sau a vergii pentru ca atunci cand vei scoate pestele acesta sa-ti ajunga direct in mana. In cazul in care firul este mai lung lansarea unditei se face mult mai greu precum si scoaterea pestelui din apa este mult mai greoaie.
Atasarea liniei la varga – undita
La capatul firului se lasa un ochi pentru a face un lat pe care il introducem prin mansonul de plastic apoi se leaga acel lat de varful unditei peste care se trece acest manson.
In cazul in care varful unditei este echipat cu o bucla din fir textil sau nailon mai gros se trece ochiul firului de pe plior prin bucla unditei apoi facandu-se un lat introducand pliorul prin ochiul de la capatul firului.
Reglarea Adancimii
Unii v-ar spune de ce sa reglam adancimea cand noi pescuim intre ape, ei bine este un lucru esential in a afla adancimea apei acolo unde pescuiesti. Dupa ce s-a legat – montat linia de varga se intinde nailonul si in varful carligului se aseaza un mic plumb pe care il prindem cu un nailon sau elastic.
Odata aruncata undita in apa ia v-a sta in general in trei pozitii:
Se va muta mai sus sai mai jos pluta pana cand aceasta v-a sta in pozitie verticala.
Momim Locul
Este foarte bine de stiut ca pestii au simturile ascutite prin intermediul gustului si al mirosului sunt capabili sa gaseasca hrana sesizata cu usurinta de la distanta; orice indiciu , particule foarte fine de fainuri purtate de curentii apei sunt sesizati si trezesc sau nu interesul pestilor.
Nada trebuie sa aiba un miros si un gust puternic si placut care sa atraga pestii, mai multe multe retete de nade consultati la sectiunea de nade si momeli.
Cum este bine stiut orice pescar cand ajunge pe balta incepe prin a momi locul in care doreste sa pescuiasca. Acest lucru se face prin mai multe mijloace, fie aruncam pur si simplu nada in locul in care dorim sa pescuim (in imdiata apropiere a plutei) daca acest oc este cat decat in apropierea malului de pe care pescuim, daca nu se va folosi o prastie.
Prastia pentru nadit poate fi mai mica sau mai mare in functie de distanta la care se doreste sa fie aruncata nada cat si de cantitatea de nada aruncata.
Dupa ce am nadit locul incepem a pescui, dar este bine de stiut cum sa punem in carlig anumite momeli viemusii, rama, insectele, pestisorii, mamaliga, …etc
Atunci cand pluta a inceput sa miste inseamna ca au inceput pestii sa vina la momeala. Incet incet vei invata cum si cand sa tragi de varga pentru a scoate pestele din apa, daca nu stii cum trage cu ochiul la vecin fura nitel meserie de la el.
Fir intins.