Articole

Firul cu miez de metal, sau leadcore-ul

Firul cu miez de metal este folosit mai ales pentru pescuitul la crap si, asa cum indica si numele, este format dintr-un fir de metal (de obicei, plumb,) foarte rezistent, acoperit cu o membrana textila. Principalele sale caracteristici tin de capacitatea sa de a se scufunda in orice conditii, alaturi de posibilitatea aproape inexistenta de incalcire. Acestea, impreuna cu rezistenta de pana la 25 de kg il fac sa fie o alegere exceptionala pentru o partida de crap.

Lead CoreAcest fir este folosit in special ca inaintas la monturile de crap. Majoritatea producatorilor care au produse si pe piata interna au introdus o multime de culori, pentru ca firul sa poata fi folosit pe mai multe tipuri de lac. Cat despre firul in sine, acesta poate fi cumparat sub doua forme. Il putem gasi la magazinele de specialitate in forma finala, cu tot ce are nevoie si singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa-l atasam pe fir. A doua varianta, mai laborioasa, ce-i drept, e cea in care partile firului sunt separate, iar pachetul include si o croseta de care sa ne folosim in timpul imbinarii celor doua parti. Acestea se gasesc la dimensiuni incepand cu 2 m si pana la varianta cea mai economica, de 20-25 de m. Trebuie spus ca exista o diferenta mare de pret intre cele doua tipuri de fir, balanta inclinand spre cel gata facut. Si parca e si mai interesant sa-l pregatim noi.

Asa cum am spus, acest tip de fir se aseaza imediat pe fundul apei, datorita greutatii, nu se incalceste si nici nu raneste pestele in drill. Dar, la fel ca oricare alt lucru, are si dezavantajele sale. De exemplu, este destul de greu sa facem mereu bucle perfecte cu acest fir, deoarece nu are flexibilitatea celui traditional. Un alt dezavantaj, mai putin important este ca necesita o abordare mai meticuloasa. Spre deosebire de partidele de alta data, acum avem nevoie de foarte multe scule si sculisoare pentru a duce la bun sfarsit o montura. Din pacate, sau din fericire, depinde de pescar, firul cu miez de plumb este unul dintre acele elemente care au nevoie de o atentie deosebita. Alt lucru care merita mentionat este culoarea. Trebuie neaparat sa cunoastem fundul apei, pentru a ne cumpara din timp firul cu o culoare potrivita. Acest lucru pare simplu, dar poate fi de multe ori motivul pentru un week-end cat se poate de linistit (in sensul rau). Prezentarea monturii poate fi influentata negativ de culoarea firului, atat de mult incat sa nu suscite interes absolute deloc.

Si nu in ultimul rand, buclele trebuie facute cu mare atentie. Daca montura este facuta in graba, cu elemente de proasta calitate, fara a fi verificata, putem sa ne trezim atat fara momeala, cat si fara montura chiar de la prima lansare.

In tot cazul, leadcore-ul este o aparitie interesanta pe piata din Romania si desi nu pot spune ca am foarte mare experienta in ceea ce-l priveste, trebuie sa recunosc ca devine un accesoriu aproape indispensabil pentru pescuitul la crap.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.