Articole

Cum gasim pestii sub stratul de gheata?

Fie ca e iarna sau vara, un lucru e sigur. Nu poti sa prinzi peste daca momeala nu este la adancimea la care se afla pestele, indiferent ce scule de pescuitai si cati bani ai dat pe ele, dar unele dispozitive nu fac decat sa te ajute sa iti dai seama ca la capatul firului ai agatat un peste. Multe studii arata ca pestii devin letargici atunci cand traiesc in apa inghetata.

De multe ori pestii stau la aceeasi adancime pe tot parcursul iernii. De asemenea, nu au aceeasi pornire catre miscarile rapide in vederea capturarii mancarii. Daca aceste doua lucruri stau la baza oricarei partide de pescuit, cu siguranta la capatul liniei vom avea mai multi pesti in iarna aceasta. Mai jos aveti o lista cu sfaturi despre cum sa gasim sub apa anumite specii de specii.

pescuit iarnaTehnica

Exista un mit printre pescari, conform caruia metoda cea mai buna de a prinde peste, sau de a-i prinde, odata ce i-ai gasit, este sa te joci cu voblerul, astfel incat sa-i ademenesti pe cei indiferenti. Ba din contra. Cel mai bine este sa-l tii nemiscat! Daca te hotarasti sa-ti misti momeala, fa-o in jos sau in sus, dar nu mai mult de 2-3 cm si neaparat incet. Pestii care se afla sub gheata nu sunt dispusi sa consume foarte multa energie pentru a vana. Daca miscam prea repede momeala, pestii pot ajunge la concluzia ca nu merita efortul. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa gasim adancimea la care stau pestii, apoi sa aruncam momeala in fata lor, fiindca asa le este cel mai usor s-o manance.

Adancimea apei

Adancimea la care stau pestii tine foarte mult de specie.

Iata o lista cu adancimile la care stau majoritatea speciilor din Romania:

Bibanul: acesta poate fi prins pe fundul apei, sau la mai putin de 15 cm distanta fata de fund.

Pastravul: il gasim suspendat la diverse adancimi. Adancimea la care putem gasi pastrav variaza de la cativa centimetri, pana la 5-6 metri sub gheata. Odata ce am gasit adancimea la care se afla pastravul, avem o sansa foarte mare sa-l gasim acolo pe tot parcursul iernii.

Stiuca: aproape de fundul apei. Stiucii ii place sa se repeada la momeala de pe fundul apei si s-o tarasca pe distante destul de mari. E bine ca atunci cand simtim ca momeala a plecat sa lasam pestele sa ia fir si apoi sa-l agatam.

Crapul: il gasim in apropierea stufarisului si a pietrelor. Pentru a gasi adancimea la care stau crapii, trebuie sa dam drumul momelii pana la fund. Cand simtim ca a ajuns pe fund, o ridicam la aproximativ 20-25 de cm.

Aceste adancimi au rol orientativ, dar reprezinta un bun ghid care poate face diferenta atunci cand nu trage nici un peste. Cel mai bine este ca atunci cand gasim un loc cu peste sa ne intoarcem mereu la el, dat fiind faptul ca iarna pestii tind sa stea in acelasi loc, timp de cateva luni.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.