Articole

Alegerea Plutelor

Va vom prezenta in cele ce urmeaza modul de folosire, categoriile de plute, echilibrarea acestora si cele mai elementare cunostinte pentru pescuitul cu aceasta ustensila.
Primul si cel mai relevant rol al plutei este cel de semnalizare a muscaturii pestelui. In al doilea rand, pluta este dispozitivul prin care pescarul poate sa dibuiasca topografia fundului apei, viteza curentului sau eventualele obstacole din calea lui (la pescuitul in ape curgatoare).
Si, inainte de a aprofunda cele de mai sus, trebuie sa enumeram principalele parti ale unei plute obisnuite. Daca parcurgem de jos in sus componentele unei plute, vom observa ochetul sau ochiul prin care trece firul, matisajul, corpul plutei, antena si dopul sau bobita din varful plutei.

plute pescuit

Unele dintre aceste componente lipesc, iar in compozitia altora se contopesc (in cazul stick-urilor unde corpul si antena sunt unite). Cele mai uzuale componente folosite la confectionarea plutelor sunt lemnul de balsa, penele de paun sau spuma poliuretanica. Corpul plutei se fabrica in asa fel incat sa aiba o forma cat mai alungita, iar diametrul antenei sa fie cat mai subtire. Foarte important este ca pluta sa poata fi intotdeauna observata cu usurinta. Pentru cei mai tineri, aceasta nu e o problema, insa pescarii mai varstnici nu observa cu atata usurinta muscatura, mai ales daca pescuiesc la o distanta mai mare cu o pluta minuscula.
Solutia cea mai viabila este folosirea unei plute cu o bobita de spuma poliuretanica in varf.

Foarte folositor in acest caz este si coloritul plutei. Daca intr-un mediu cu multa lumina cele mai indicate sunt plutele vopsite in culori vii, pe intuneric se recomanda plutele in care predomina albul. Si pentru a fi si mai vizibile, pe corpul acestora pot fi trasate cateva dungi de culori mai inchise. in pescuitul pe ape linistite sau cu un curs mai slab se folosesc plutele mai subtiri gen stick (betisor) iar pe ape cu un curs mai rapid sunt indicate plutele cu chila mai bombata, intrucat acestea sunt mai putin sensibile la un curent mai puternic. Chiar si adancimea apei in care ne hotaram sa pescuim poate sa influenteze alegerea plutei. In ape mai putin adanci sau in cazurile in care varga este cu cel putin 1m mai lunga decat adincimea apei, se recomanda folosirea modelelor prin care firul culiseaza in doua locuri.

pluta culisanta

In apropierea trestiilor, in ape adanci la pescuitul crapului se foloseste o pluta culisanta mai robusta.

pluta culisanta crap

Pe ape curgatoare modelele cele mai utilizate sunt cele mai robuste, care chiar si in conditiile unui curent puternic isi pastreaza pozitia.

In ultima perioada, in magazinele de pescuit de specialitate stau la dispozitia cumparatorului adevarate arsenale de plute de modele si marimi dintre cele mai diferite. In vremurile mai indepartate, la confectionarea plutelor se foloseau niste materiale pe care le amintim doar de dragul celor care invs idi mai confectioneaza plute: penele din coada de cocos, fazan sau gasca (primele pentru pescuitul „albiturilor”: oblete, rosioara, lin, caras, iar cele de dimensiuni mai mari pentru pescuitul crapului).

 

plute pana gasca

La confectionarea plutelor, un rol important l-a avut lemnul de balsa

lemn balsadar, in ultima perioada, cel mai mare aport la confectionarea plutelor l-a avut plasticul. Pentru speciile de pesti care se tin aproape de suprafata apei (oblete, rosioara, babusca) sunt recomandate modelele „culcate” de dimensiuni mici (3 – 4 cm) realizate dintr-un tub de plastic care se ataseaza de fir in doua locuri cu ajutorul a doua inele de plastic sau cauciuc.

pluta obleteIn caz de urgenta poate fi folosit si un bat de chibrit, insa numai pe o montura foarte fina. Pentru ciprinidele care se hranesc „intre ape” sau in apropierea fundului apei, se folosesc plutele de forma unui con intors atasat de fir in doua locuri. Pentru o categorie restransa de pescari (cei ce prefera pescuitul platicii la pluta) modelul prezentat mai jos este cel mai indicat.

pluta crap

Pluta are dimensiuni mai mari, dar este perfecta pentru echilibrarea unei monturi de mare adancime. Bineinteles ca se poate intampla oricand sa avem surpriza unui ciortan, semnalizarea plutei fiind si in acest caz la fel de eficienta.

Folosite in exclusivitate la pescuitul crapului pe lacuri, pluta prezentata mai jos se dovedeste a fi foarte folositoare si in conditii de vant puternic sau in locuri in care curentul apei este mai puternic. Datorita plumbajului greu pe care-l suporta, semnalizeaza insa muscatura cu intarziere.

pluta crap caras

Tot pentru pescuitul ciprinidelor se foloseste, insa intr-un procentaj tot mai mic si pluta din poza de mai jos, care chiar daca semnalizeaza perfect muscatura, este foarte sensibila la conditiile atmosferice, fara a putea fi folosita in cazul valurilor mari.

pluta sensibila crap

Plutele care fac parte din noua generatie sunt cele lestate. Acestea au la baza un plumb care permit lansarea lor la distante considerabile (pana la 50 de metri in functie de greutate). Montura nu necesita o lestare gradata, fiind suficient un singur plumb (de 1-2 g) in apropiere. In pofida distantei considerabile la care pot fi lansate, aceste plute asigura o foarte buna vizibilitate. Aceste modele au fost „botezate” de catre pescarii care folosesc tehnica de competitie, match (cunoscuta la noi sub numele de Sheffield).

Pentru pescuitul din apropierea stufarisului, cea mai buna solutie este folosirea modelului lestat.

plute waggler

Pentru un pescuit de finete intre ape se recomanda folosirea modelului urmator:

pluta pescuit finete

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.