Articole

Ce arome folosim iarna?

In acest articol am sa vorbesc despre ceea ce ne intereseaza in aceasta perioada, anume nada potrivita pe care merita s-o preparam sau s-o cumparam pentru partidele de pescuit la crap din aceasta perioada rece. Si pentru ca iarna e pe sfarsite, am zis ca e bine sa scriu si despre nada potrivita pentru perioada de tranzitie, atunci cand gheata incepe sa se topeasca, iar primavara incepe sa dicteze momeala si aromele pe care trebuie sa le folosim.

Arome carpIn primul rand, atunci cand nu stim ce aroma sa folosim pe timp de iarna, este sa aflam cat mai multe caracteristici ale locului in care vrem sa pescuim. De exemplu, daca apa este foarte limpede, este foarte important ca momeala pe care o folosim sa aiba o culoare aprinsa. Mirosul se propaga mult mai greu prin apa decat prin aer, si mult mai greu prin apa rece.

A doua varianta este, ca atunci cand stim ca fundul apei este malos, sa folosim momeli cu o aroma foarte puternica, pestele detectand mai greu momeala prin vegetatie.

Exista si posibilitatea in care mergem pe o blata private, unde pestii tind sa se hraneasca cam in acelasi ritm pe tot timpul anului. In cazul acesta, putem sa folosim aceleasi momeli care ne ajuta si vara, dar daca se poate, mai mici ca dimensiune si cu arome de fructe foarte dulci. Cu toate aceastea, este indicat sa nu uitam momelile vii, de exemplu viermii, ramele si porumbul. Desigur, acestea pot fi combinate in diferite moduri si de multe ori reprezinta reteta succesului.

Un dezavantaj al momelilor vii este ca trebuie schimbate destul de des, plus ca multe alte specii(platici, carasi, etc) pot fi atrase de aceste lucruri miscatoare. O combinatie foarte buna este aceea formata dintr-un boilies de vreo 12 mm, plus o boaba de porumb, cel mai bine folosite sub forma de snowman, daca se poate, ambele tinute ceva timp in arome cat se poate de atractiva. Asa cum am spus la inceput, acest mix trebuie sa fie cu aroma de capsuni, ananas, tutti frutti sau oricare alta cu miros puternic.

Aromele artificiale pot fi solutia optima pe timp de iarna, oferindu-ne o sumedenie de optiuni si de combinatii. De exemplu, combinatii foarte bune ar fi cele cu boilies pop-up, alaturate fie de alune, porumb, chiar si viermi, toate stropite cu aromele amintite mai sus. La fel, pentru a creste atractivitatea, putem sparge cateva bucati de boilies, pe care il stropim cu o aroma fructata; apoi acest mix intra intr-un saculet agatat de carlig.

Momeli pentru primavara

Odata cu venirea caldurii, pestii se dezmortesc si automat metabolismul lor devine mult mai rapid. Acestea fiind lucrurile, crapii(mai ales) incep sa se miste mult mai repede pe fundul apei pentru a-si cauta hrana. In cazul acesta, culoarea momelii nu mai este atat de importanta, deoarece pestele va acoperi o suprafata mult mai mare in perioada calda si astfel exista mult mai multe sanse sa gaseasca momeala.

Este indicate si aroma de carne, data fiind nevoia de proteine a crapului, care a venit dupa o perioada rece, saraca in elementele nutritive. Desigur, parereile sunt impartite si luand acest lucru in seama, ne indreptam privirea si catre boiliesurile cu aroma fructata, dat fiind faptul ca metabolismul crapilor nu a revenit la nivelul cel mai inalt dinainte de iernat. Aceasta este o abordare destul de naiva, pentru ca pestii nu au acelasi organism ca oamenii, deci nu e absolute necesara ca fructele sa reprezinte o mancare usoara si carnea grea. Ba chiar foarte multe boiliesuri cu baza de carne au aroma de fructe si invers. De exemplu, scopexul e cunoscut ca fiind o optiune general valabila pentru orice mixture. Poate fi folosit la fel de bine si pentru fructe si pentru carne.

Daca ne indreptam spre aromele fructate, este necesar sa le folosim pe cele care ai la baza alcoolul, si nu uleiurile vegetale, pentru ca acestea din urma se coaguleaza foarte repede in apa rece si astfel dispersia este mult mai lenta, daca nu chiar inexistenta la un moment dat.

Asa cum am mai spus, una dintre cele mai mari preconceptii si probleme(in acelasi timp), pe care le au cei mai multi dintre pescari este ca ce ne place noua, oamenilor, automat trebuie sa placa si pestiolor. Am fi mirati sa aflam ca majoritatea restaurantelor cu 3 stele Michelin sunt interesate de armonia dintre arome, in timp ce pestii cauta exact ce nu ne intereseaza pe noi, anume ceea ce este unic si care nu se potriveste in mix. Putem avea o captura record cu o reteta de boilies facuta ad-hoc, dar care sa aiba ceva unic, la fel cum putem sa nu avem nici o trasatura cu o reteta celebra.

O reteta buna poate avea foarte multi derivati, care pot reprezenta, la randul lor, retete exceptionale sau, de ce nu, sub-mediocre. In orice caz, cel mai bine este sa facem cat de multe combinatii se poate, surprizele fiind destul de dese in acest caz. Dar atentie, de multe ori a nadi foarte mult poate sa faca mai mult rau decat bine. La fel ca in viata, e bine sa alegem calea de mijloc, cu mici insertii de risc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.