Articole

Cateva lucruri esentiale despre pescuitul la crap, iarna

In primul rand, trebuie sa stim ca pescuitul la copca, daca dam la crap, tine aproape in totalitate de modul in care ne alegem locul de pescuit. Se stie despre crapi ca iarna tind sa se inghestuie in locuri foarte mici, asa ca locatia este cheia succesului.

Cele necesare

Sa nu ne gandim ca daca sunt multi pesti, atunci neaparat ne trebuie multa momeala iar  locul trebuie nadit cu cateva ore buna inainte. In nici un caz. Ba chiar este indicat sa folosim momeala mica sau saculeti mici. Ajuta destul de mult si inaintasul de carbon, destul de piperat ca pret, dar merita. Carligele nu trebuie nici ele sa fie mari; sa zicem ca unul de 10 sau chiar de 12 este sufucient. FCrap iarnaoarte important este, asa cum spuneam, sa nu folosim multa momeala, crapii fiind o specie nu foarte mancacioasa. Cel mai bine este sa le dam cate putin, ca sa le mentinem interesul.

Odata cu primul inghet, vedem o sumedenie de pescari care dau navala pe balti, in speranta unei capturi record. Desigur, aceasta varianta nu este exclusa. Dar o partida de copca dupa un inghet sanatos de cateva saptamani va aduce un numar mult mai mare de pesti, acestia intrand intr-o stare continua de amorteala si desigur, mancarea nu mai e la fel ca in vara.
Alegerea locului
Cred ca deja nu mai are rost sa spun ca pescuitul la copca nu este o treaba usoara. Toti cei care s-au incumetat in ianuarie pe un lac stiu asta. De aceea alegerea locului chiar si pentru o partida subtire, de cateva ore, este cruciala. O locatie putin adanca si daca se poate, langa un stufaris, va oferi o sansa foarte buna pentru niste capturi frumoase. Daca vara dam in anumite locuri pe acelasi lac, asta nu inseamna ca iarna trebuie sa schimbam neaparat locatia. Daca nadim si pescuim in acelasi loc, crapii se vor obisnui si vor continua sa se intoarca mereu, pe tot parcursul iernii. Dar si in acest caz trebuie sa fim chibzuiti. Daca ii hranim prea mult, acestia vor intra intr-o stare de confort si nu vor mai ataca momeala. Dar, la fel, daca nu ii hranim, vor incepe sa caute alte locuri in care sa manance.

Imracaminte
In primul rand, trebuie sa ne alegem imbracamintea potrivita. Este indicat sa folosim mai multe straturi de haine subtiri, decat groase. Astfel, daca ne incalzim, putem sa folosim mai putine straturi si in acelasi timp san e simtim si confortabil. E foarte important sa nu fim uzi, mai ales la picioare, deoarece concentrarea in aceste conditii este putin mai dificila. Si va spun sigur ca dupa doua, trei ore de stat in frig si uzi, pe deasupra, se prea poate sa ne lasam pagubasi si sa ne indreptam spre cel mai apropiat bar sau pub. Plus ca in anumite circumstante lucrurile se pot agrava. Asa ca faceti bine si luati-va cateve haine de rezerva in masina.

Momeala

Boiliesul este alegerea potrivita pentru pescuitul la copca, dar trebuie sa ne ferim de cele cu continut mare de ulei. Este recomandat sa folosim o aroma puternica de fructe pentru acestea. Pentru copca sunt indicate si cele cu aroma de alune. Dar depinde, asa ca cel mai bine este sa le avem pe ambele.
Desigur, si culoarea cantareste destul de mult. Boilesul cu o culoare galbena, de ananas sau cel de tutti frutti stau pe podiumul momelilor cand vine vorba de pescuit la copca si pot face diferenta intr-o partida plictisitoare.

Viermusii nu trebuie sa lipseasca la nici o partida de pescuit, fie vara, fie iarna. Daca lacul este plin de pesti mici, cum ar fi carasul, s-ar putea sa nu fie alegerea perfecta, dar daca stim sigur ca e populat cu crap, sigur vor avea un effect instantaneu, incurajand de multe ori crapul sa se hraneasca in cele mai vitrege conditii.

Iarna este facuta sa fie pretuita si pe balta. In aceasta perioada pestii sunt grasi , plin de icre iar starea lor este foarte buna. Desigur, acum sunt si mai greu de prins si acest lucru nu face decat sa creasca recompensa.

5 sfarturi pentru pescuit la copca:

  •  Imbracati-va cat se poate de bine! Frigul si senzatia de disconfort nu vor contribui la captura;
  • Fiti siguri ca aveti destule provizii de mancare si bautura. O cana aburinda de ceai poate fi un extraordinar factor moral atunci cand pestele nu vrea sa manance;
  • Trebuie sa fiti mereu pregatiti sa schimbati locul, daca pestele este incapatanat;
  • Un  boiles aprins la culoare poate face minuni atunci cand alte momeli nu functioneaza;
  • Fiti insistenti! Pescuitul la copca nu este usor, dar recompensele pot fi marete.

Sper ca aceste sfaturi sa va prinda bine in cadrul unei partide de pescuit la copca sau cel putin sa va suscite interesul.
Fir intins !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.