Articole

Texas Rig

Texas Rig – Este montura cea mai des folosita de pescarii americani, chiar daca la noi nu si-a gasit la fel de multi adepti.
Se foloseste un carlig special, similar celui folosit la splitshotting.
Varful acului se trece intai prin capul viermelui, apoi carligul este scos aproape in intregime, intors in jurul propriei axe si infipt pana la jumatate ceva mai jos in corpul nalucii siliconice. Pana aici, seamana intru-totul cu montura splitshoting. Nu se mai pun insa bobite de plumb pe fir ci una singura, conica si culisanta.

Texas Rig montura rapitori

De aici si avantajul monturii: in timpul lanseului plumbul se lipeste de naluca ducand-o repede la fund. Cand incepem sa lucram naluca, cu stopuri repetate, plumbul aluneca pe fir in sens invers, catre pescar, lasand carligul cu naluca sa cada mai incet spre fund, mult mai incet decat atunci cand folosim montura clasica pe jig.

Montura Texas Rig ptr rapitori

Pescarii americani obisnuiesc sa puna in loc de lest din plumb greutati din tungsten, mai reduse ca volum si mai dure, combinate cu bile din plastic colorat. Se pare ca in aceasta combinatie lestul din tungsten se ciocneste de bilutele din plastic tare sau sticla si iese un zgomot care atrage pestii.
De asemenea, bilele colorate, adesea fosforescente, au si ele un rol in prezentarea nalucii. Daca observati ca pestii ataca preponderent pe cadere, va sfatuim sa schimbati jig-ul si sa incercati montura texas rig, tocmai pentru ca evolutia pe cadere a nalucii va fi mult mai lenta. Alunecarea plumbului pe firul de nailon va fi oprita de nod, daca folositi un leader.
Daca nu, e bine sa puneti pe fir un opritor de tipul celor folosite pentru plutele culisante. Are avantajul ca poate fi miscat in sus si in jos, delimitand plaja de alunecare a plumbului. Cu cat plumbul aluneca mai mult pe fir, cu atat naluca va cadea mai incet dar si viteza cu care pescuim va scadea proportional, fiind nevoie sa asteptam mai mult pana cand naluca ajunge pe fund.
Regland distanta prin incercari repetate veti gasi exact acea viteza de coborare de care are nevoie naluca pentru a evolua pe cadere. Plumbul se poate si bloca fix langa carlig, cu un fragment de scobitoare de exemplu.

Montura functioneaza pentru toate tipurile de naluci, dar cu alte carlige. Pentru shad-uri merg bine carligele off-set (sau jig-hooks) iar pentru twistere carligele de drop-shot, sau chiar cele de crap, la nevoie. Important, de asemenea, este sa folositi un mono, cat mai rezistent la abraziune. Firul textil, pe langa ca e vizibil, se taie destul de repede in scoici.
De asemenea, nu exagerati cu raportul de greutate dintre plumb si naluca.

Monturi rapitori

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.