Articole

Monturi pentru pescuitul cu plastice moi

Monturi  pentru pescuitul cu plastice moi – In ultimul timp, magazinele din tara au inceput sa scoata la vanzare tot mai multe modele de naluci siliconice.De la Mister Twister si pana la Storm, toate marcile bune si imitatiile ieftine ale acestora isi fac aparitia si pe piata noastra. E un semn bun, inseamna ca se cauta plasticele. Deci tot mai multi au inceput sa le foloseasca.  Pescarii preocupati serios de pescuitul cu artificiale o fac demult, procurandu-si nalucile din afara. Ei stiu deja ca pescuitul cu plastice poate fi mult mai productiv decat cel cu momeli naturale.

monturi rapitoriSpeciile vanate sistematic cu plastice sunt bibanul si salaul. Dar si stiuca se lasa pacalita. Avatul ataca shaduri. La fel si pastravul si somnul. Uneori chiar si cleanul se prinde la gruburi foarte mici. Practic, nu exista rapitor care sa nu poate fi prins la plastice. Dar e nevoie de multa practica pentru a sti sa alegi forma, culoarea si evolutia potrivita pentru ca o naluca din silicon sa fie atacata. Mai ales ca exista sute sau chiar mii de modele de astfel de naluci. Ele au insa avantajul de a fi mai ieftine decat nalucile din materiale mai greu de prelucrat si pot fi prezentate pestilor in mai multe feluri.

Black bass-ul, bibanul american, este pestele care a determinat producatorii sa investeasca sume mari in dezvoltarea nalucilor din silicon. Noi nu-l avem, cel putin nu inca. Dar nu-i nici o problema. Celor interesati sa invete cum se procedeaza cu naluci din silicon le recomandam cateva iesiri la biban de-al nostru.

Este specia care poate fi prinsa cel mai usor cu plastice si in mai toate apele noastre. Pescuitul la biban cu plastice permite experimentarea tuturor monturilor, pentru ca vaneaza la toate adancimile si intr-o varietate de conditii. Dupa ce va faceti mana si simtiti ca ati inteles cum sta treaba cu plasticele, puteti sa treceti linistiti la alte specii. Veti vedea ca va fi mult mai usor sa prindeti si ceilalti rapitori.

WACKY RIG (T-RIG)

Cirlig: Owner Mosquito, Gamakatsu Split Shot / Drop Shot, Daiichi Salmon Egg, etc.
Plumbaj:
Fir: Mono 0,16 – 0,22, Multi: 0,06-0,14 (max 12 lb test)
Echipament: Spinning. Lanseta cu actiunea Extra-Fast sau Fast
Soft-bait: worms (Yamamoto Senko, etc.)
Aplicatii si tehnica: Pescuit in ape libere (fara obstacole), la suprafata sau intre ape. Recuperare „stop-n-go”, „in dinti de fierastrau” sau liniara cu acelerari din viteza de recuperare.
Specii tinta: biban, salau, avat

CAROLINA RIG

Cirlig: Owner Long Neck, Owner Offset Shank, Owner „J”, Owner Z-Neck, Gamakatsu G-Mag, Gamakatsu G-Lock Worm, Gamakatsu Offset Shank, Gamakatsu Offset Worm Super Line, Mustad Offset
Plumbaj: Plumb fix (cu anouri) 4-15 grame (lacuri) si 7-30 grame (curent). Plumb culisant (in forma de glont) de 2-10 grame (lacuri) si 5-20 grame (curent) plus bila de sticla rosie, oranj, galben, sidef (de acelasi diametru ca si diametrul maxim al plumbului)
Fir: Mono 0,20 – 0,25, Multi: 0,10-0,16 (max 16 lb test)
Echipament: Spinning sau casting. Lanseta cu actiunea Fast sau Moderate-Fast, mai lunga decit in mod uzual (sa poate permite lansarea forfacurilor lungi)
Soft-bait: worms, chubs, lizards, crawfish (Mann’s Jelly Worm, Gizit Tube, Cabela’s Living Eye Chub, Yamamoto Semko, Culprit Original Lizard, etc.)
Aplicatii si tehnica: Cirlig montat „weedless” sau „nose hooked”. Distanta dintre plumb si cirlig: 30-100cm. Pescuit in ape cu structuri medii. Recuperare „stop-n-go”. Lestul este mentinut pe substrat, naluca „planind” desupra obstacolelor.
Specii tinta: biban, salau, stiuca (daca se foloseste plumb fix (cu ocheti) si fir de kevlar intre plumb si cirlig)

TEXAS RIG

Cirlig: Owner Long Neck, Owner Offset Shank, Owner „J”, Owner Z-Neck, Owner Rig’N, Owner Worm Saver, Gamakatsu G-Mag, Gamakatsu G-Lock Worm, Gamakatsu Offset Shank, Gamakatsu Offset Worm Super Line, Mustad Offset
Plumbaj: Plumb culisant (in forma de glont) de 2-10 grame (lacuri) si 5-20 grame (curent) plus bila de sticla rosie, oranj, galben, sidef (de acelasi diametru ca si diametrul maxim al plumbului)
Fir: Mono 0,20 – 0,25, Multi: 0,10-0,16 (max 16 lb test)
Echipament: Spinning sau casting. Lanseta cu actiunea Fast sau Moderate-Fast, mai lunga decit in mod uzual (sa poate permite lansarea forfacurilor lungi)
Soft-bait: tubes, worms, grubs, (Slug Go, Bass Assasin Shad, Mann’s Jelly Worm, Gizit Tube, Cabela’s Living Eye Chub, etc.)
Aplicatii si tehnica: Cirlig montat „weedless”. Pescuit in ape cu structuri dense. Recuperare liniara lenta. Singura metoda de penetrare sub structuri, in curent (se lanseaza la 4-5 metri in amonte de structura (de exemplu, salcii scufundate), se lasa naluca sa atinga fundul si printr-o deriiva controlata se lasa naluca sa patrunda sub structura, prin „canalele” sapate de curent. Cind se considera ca naluca a atins zona optima se incepe recuperarea liniara, cu accelerari din virful vergii)
Specii tinta: biban, salau, somn

SPLIT SHOT RIG

Cirlig: Owner Mosquito, Gamakatsu Split Shot / Drop Shot, Daiichi Salmon Egg, etc.
Plumbaj: Alica despicata 2-5 grame (lacuri), 7-15 grame (curent)
Fir: Mono 0,16 – 0,22, Multi: 0,06-0,14 (max 12 lb test)
Echipament: Spinning. Lanseta cu actiunea Fast
Soft-bait: shaduri fara apendice vibratil, chub-uri (Slug Go, Bass Assasin Shad, Cabela’s Living Eye Chub, etc.)
Aplicatii si tehnica: Cirlig montat „weedless”sau „nose hooked”. Distanta dintre plumb si cirlig: 30-100cm. Pescuit in ape mici, cu structuri bine definite. Excelenta pentru pescuitul in apropierea malului, primavara si toamna. Recuperare „stop-n-go”. Lestul este mentinut pe substrat, naluca „planind” desupra obstacolelor.
Specii tinta: biban, salau

DROP SHOT RIG

Cirlig: Owner Mosquito, Owner DownShot Offset, Gamakatsu Split Shot / Drop Shot, Daiichi Salmon Egg, etc.
Plumbaj: Alica despicata, Lindy No-Snag, Owner DownShot Sinker de 4-7 grame (pina la 15 grame in ape adinci)
Fir: Mono 0,22 – 0,28, Multi: 0,14-0,20 (max 18 lb test)
Echipament: Spinning. Lanseta cu actiunea Fast sau Moderate-Fast
Soft-bait: shaduri fara apendice vibratil, chub-uri (Slug Go, Bass Assasin Shad, Mann’s Jelly Worm, Berkley Drop Shot PowerBait, Gizit Tube, Cabela’s Living Eye Chub, etc.)
Aplicatii si tehnica: Cirlig montat „weedless”sau „nose hooked”. Distanta dintre plumb si cirlig: 30-80cm. Pescuit in ape cu structuri dense. Prezentari verticale, direct in structura, joc imprimat din virful lansetei. Excelenta in pescuitul din barca, in ape limpezi, pentru pesti slab activi.
Specii tinta: biban, salau

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.