Articole

Drop-Shot

Drop-Shot – aceasta montura este considerata speciala pentru pescuitul de finete. Ea exista demult, dar a fost redescoperita si rafinata de pescarii japonezi, fiind astazi foarte folosita si in Europa si US, mai ales dupa aparitia celebrei naluci de drop-shot pe nume Senko.

Ce presupune aceasta montura? Un plumb in forma de lacrima si un carlig special de drop-shot legat cu un nod palomar ceva mai sus, astfel incat sa faca unghi de 90 de grade cu firul. La drop-shot nu se pescuieste pe recuperare ci static, in general pe verticala din barca. Dar merge si de pe mal, cu recuperare liniara, lenta, acolo unde apa se adanceste intr-un unghi mai mic si nu exista agataturi care ar putea opri plumbul.

O alta deosebire importanta este ca raportul dintre greutatea plumbului si a nalucii este disproportionat, plumbul trebuie sa fie mult mai greu, astfel incat sa permite pastrarea tensiunii in fir atunci cand stationeaza pe fund. Din cauza tensiunii din fir naluca montata pe carlig va evolua cu vibratii puternice. Exista naluci siliconice special concepute pentru drop-shot, dar merg si multe dintre cele pescuite in mod normal pe jig. Nalucile de drop-shot se monteaza diferit, carligul se infinge doar in capat. Daca incercati cu shad-uri, va sfatuim sa folositi carlige off set, din cele pe care se toarna jig-uri.

drop shotVarful lansetei de drop-shot trebuie sa fie ceva mai moale, pentru ca la mari adancimi nu se va simti o trasatura ci doar o tensiune in fir.
Trasatura se va vedea mai usor pe o lanseta cu varf sensibil.
Altfel, ar fi imposibil, pentru ca firul va fi tinut tot timpul in tensiune si nu e posibil sa vezi ceva oricat te-ai uita la fir. Vibratiile varfului nu strica, de asemenea, pentru ca se transmit imediat nalucii. E important sa folositi un fir cat mai subtire pentru a evita influenta curentilor asupra plumbului de pe fund.
Din cand in cand, puteti ridica incet plumbul, lasandu-l apoi sa cada iarasi, fara a detensiona vreun moment firul. In momentul in care simtiti greutate, e posibil sa fie o trasatura. Nu intepati, pentru ca nu e nevoie. E suficient sa mulinati un metru de fir si pestele se inteapa singur.
Fara indoiala, e plictisitor sa pescuiesti la drop-shot, nu prea mai exista acel dinamism care ne atrage catre tehnicile de pescuit cu plastice. Dar functioneaza. Dovada este ca toate casele producatoare de articole de pescuit au serii de lansete si naluci specializate pentru aceasta tehnica, tocmai pentru ca tot mai folosita in locurile pescuite intensiv si multe turneee de black bass au fost castigate asa.

Montura poate fi foarte productiva in ape cu un covor de alge pe fund, pentru ca permite mentinerea nalucii deasupra acestora, plumbul fiind mascat in acelasi timp chiar de covorul de alge.

drop shot

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.