Articole

Cele mai bune monturi pentru crap

Cele mai bune monturi pentru crap – in primul rand la realizarea monturilor trebuie sa va spun cateva mici chichite care sa va ajute sa ” va iasa ” din prima si sa nu mai pierdeti si dvs timp sa le descoperiti.

  • Tubul de silicon are rolul de a mentine firul intins la intrarea monturii in apa in timpul lanseului fapt care reduce riscurile incurcarii forfacului pe fir, protejeaza firul in muscatura si in drill de obstacolele abrazive de pe fundul apei (scoici, crengi etc), cu cat este mai lung cu atat este mai bine.
  • Folositi tuburi cu diametrul cat mai apropiat de cel al firului (FINETE !!!) si cat mai subtiri in perete. Exceptie fac apele pline de scoici unde sunt necesare tuburi ranforsate (astea nu le-am vazut inca la noi pe piata).
  • Pentru a trece firul prin tub introduceti intai un fir de cupru de 0,3 de care legati apoi firul si il trageti.
  • La legarea carligelor nu folositi fir rigid (Fusion, sau teflonat cum i se zice pe la noi) ci numai impletit, iarasi atentie, NU rasucit.
  • Nu pescuiti cu un vartej pana nu ati tras puternic de un altul din acelasi plic, eu am avut ceva surprize.

1. Montura culisanta clasica

Este o montura foarte usor de realizat si cu putine componente. Un lest fixat pe un tub de silicon sau PVC, direct sau cu agrafa, poate fi un plumb sau un momitor, o biluta de cauciuc si un forfac clasic (un carlig legat cu fir textil si cu vartej in capatul opus).
Este o montura buna primavara cand crapii sunt inca lenti si fitosi. Avantajul este ca pestele ia momeala si pleaca cu ea fara sa simta nici o grautate deoarece firul culiseaza prin lest.

montura in line
Lasati bambina mai jos lasand firului o burta mai mare pt ca pestele sa se poata deplasa nastanjenit pana interveniti dvs. Necesita atentie si intapare rapida caci pestele poate lasa momeala oricand daca i se pare ceva in neregula. Aceasta montura mi-a fost foarte recomandata de ” crapistii ” de Dunare.

2. Montura semiculisanta

Este aceasi montura ca mai sus cu diferenta ca la cca 20 de cm in urma tubului se pune pe fir un stoper. Cand pestele ia momeala si pleaca cu ea firul culiseaza pana la stoper moment in care se produce un soc din cauza greutatii lestului. Daca raportul intre gradul de ascutire al carligului si greutatea plumbului este bun inteparea este gata, altfel se produce o preintepare care oricum va ajuta foarte mult.

3. Montura elicopter

Aceasta montura are avantajele reducerii numarului de incurcaturi ale forfacului pe firul principal si mobilitatii mari foarte importanata la scoaterea unui peste mare.

Necesita urmatoarele accesorii:

  • un tub de silicon,
  • un vartej marime mare (1, 2), obligatoriu vartejul va fi cu ochetii rotunzi si nu rombici,
  • doua bile de plasic cu gaura cu acelasi diametru ca al tubului,
  • o bila de cauciuc ,
  • o agrafa cu vartej.

Intr-unul din capetele tubului plasati vartejul intre cele doua bile de plastic pe care le fixati cu super glue (ATENTIE sa nu lipiti si vartejul) lasati o distanta de cca 1 cm fata de capatul tubului si o distanta de cca 5 mm intre bile, de capatul liber al vartejului legati forfacul cu carlig.
Montura o puteti face direct pe firul principal sau si mai bine pe un fir textil de cativa metri pe care il legati direct de firul principal. Treceti firul prin tub (carligul trebuie sa fie in partea dinspre lest) si legati-l de vartejul de la agrafa cu vartej, de agrafa prindeti lestul si montura este gata.

montura crap

Puteti folosi si plumbii facuti special pt aceasta montura care au din constructie vartejul montat pe un ax din plastic dur. Exista in comert niste kit-uri numite Heli Beads, speciale pt aceasta montura, problema lor este ca legatura dintre bile (tulip) este dintr-un plastic rigid care la primul peste se fractureaza si devine inutilizabila.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.