Articole

Rac

racRacul este una dintre momelile folosite la pescuitul somnului. Se gaseste  in lacuri si balti, se pastreaza in cosuri inchise. Este destul de usor de prins.Cu o undita si o bucata de carne veti prind eo multime de raci. Agatati carnea chiar si slaninia de carlig asteptati sa se agate racul dupa care  inainte de al scoate din apa folositi un mincioc deoarece is vor da drumul cad ies din apa. Luati un minciog mic (sunt si la  50-100 de mii) si ii puneti o coada mai lunga, puteti folosi cateva segmente de la o undita telescopica. Cand aveti racul agatat de bucata de carne/peste nu il scoti deasupra apei ci bagi minciogul sub el.

Va prezentam mai departe ma multe detalii despre rac. Corpul racului este format din cefalotorace si din abdomen. La nivelul cefalotoracelui se gasesc : 2 perechi de antene , cu ajutorul carora racul simte mirosul si pipaie; 2 ochi compusi, formati din sute de celule vizuale. Ochii sunt situati in varful unor prelungiri, care se misca in toate directiile. Gura este prevazuta cu falci puternice. Pe partea dorsala a cefalotoracelui se prind 5 perechi de picioare articulate : prima pereche se termina cu clesti mari si puternici,servind la prinderea hranei; perechile 2 si3 au clesti mici; ultimile 2 perechi se termina cu gheare.

Abdomenul racului este alcatuit din 7 segmente. Primele 5 poarta pe partea ventrala, cate o pereche de picioruse. Segmentul 6 prezinta lateral, cate doua piese latite care, formeaza impreuna cu segmentul 7 inotatoarea codala. Racul merge inainte pe fundul apei, folosindu-se de picioare. Atunci cand este in primejdie, impinge apa inainte, ajutandu-se de paletele inotatoarei codale si misca brusc abdomenul spre partea anterioara. Astfel, el inoata inapoi. Racul respira prin branhii. Ele se afla la baza picioarelor si au forma de pana.

Branhiile sunt scaldate permanent de un curent de apa, care circula dinapoi inainte, asigurandu-se schimbul de gaze la nivelul lor.  Femela depune toamna sute de oua, lipicioase, care stau prinse de abdomen, sub picioruse, pana primavara urmatoare ( iarna racii stau amortiti la fundul apei). In luna mai, din oua ies racusorii, care mai raman agatati de abdomenul femelei, inca 15 zile.

Pe masura ce cresc, racii naparlesc de mai multe ori. In timpul naparlirii, calcarul depozitat in peretii stomacului, trece in sange care il transporta in piele; de aici trece in compozitia crustei. Racii traiesc 15- 20 ani. Hrana racului este reprezentata de animale si plante. El se hraneste cu moluste, pestisori si cadavre. Hrana este prinsa si taiata cu clestii mari, sfaramata cu falcile puternice si inghitita. Resturile sunt eliminate prin anus, situat in partea ventrala a ultimului segment abdominal.

Continut asemnator :

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.