Articole

Momeli artificiale

momeli artificialeMomelile artificiale au aparut ca urmare a inventivitatii pescarului amator, dupa lungi observatii si multe incercari ale acestuia. Se presupune ca prima momeala artificiala a fost dandineta.  Apoi, pescarii au fost incurajati de rapacitatea si furia oarba a stiucii, cand musca „la foame”, repezindu-se pana in barca sau pana in mal. Tara care a lansat cele mai multe momeli artificiale este Finlanda. Atat linguritele, zise si naluci, cat si woblerele sunt creatia pescarilor finlandezi. Restul nalucilor metalice perfectionate si colorate nu sunt decat variante diversificate ale celor finlandeze.

Momelile artificiale au inregistrat un serios salt in ultimii ani.
Ele sunt simplu de obtinut, nu se degradeaza ca cele naturale si sunt fara uzura ani de zile. Astfel, linguritele nu numai ca imita in contur un peste, dar imita si inotul pestilor prin zigzag-uri sau ondulari, cu schimbari de directii, ori cu miscarea filfaita in apa ca a unui peste bolnav etc.
Alte lingurite fac un zgomot cu lungimi de unda auzite numai de pesti.
Au aparut lingurite cu forme diferite, rare au o anumita miscare in apa. „invita” pestele sa muste, mai ales ca sunt colorate in diverse dungi.
Ele au greutati bine studiate pentru un anumit scop.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.